Piteå Summer Games har varit en konstant i fotbolls-Norrbotten sedan 1990. Ca 38 000 besöker Piteå under turneringen, alltid helgen efter Midsommar. Det innebär att Piteås befolkning i princip dubbleras!

Piteå Summer Games är en mötesplats för ungdomar, ledare och supportrar från stora delar av världen, och är också Topp 5 av internationella ungdomsturneringar i världen, sett till antal deltagare. Totalt har ett 40-tal nationer deltagit genom åren. Arrangemanget har också en viktig roll i besöksnäringen, inte bara i Piteå men i hela regionen. Av de 800 lag som deltar kommer ungefär hälften från Sverige, 45 procent från Norge och Finland, och resterande är mer långväga besökare.

När folk beskriver Piteå Summer Games så lyfter man oftast den unika invigningsparaden, midnattssolsmatcherna och hur piteborna är i världsklass vad gäller värdskap. Piteå Summer Games genomförs av åtta föreningar verksamma inom Piteå kommun och genererar ca 2,5 miljoner kronor till föreningslivet årligen.

Sedan 1990 arrangeras Piteå Summer Games. Första året deltog 169 lag från tre nationer.

Sedan dess har turneringen stadigt utvecklats. Vi är numera den näst största turneringen i Sverige, och tillhör de 5 största i världen.

Under årens lopp har Piteå haft celebert besök av lag från bl.a. Peru, Italien, Ryssland, Grekland, Armenien, USA, Brasilien, Taiwan, Guatemala, Estland, Lettland, Mexico, Argentina, Danmark, Norge, Finland, Ukraina, Chile, Spanien, Sydafrika, Thailand, England, Irland, Uganda, Polen, Island, Malta, Kina, Portugal och Tyskland. Basen utgörs av svenska lag, från Kiruna i norr till Helsingborg i söder.

Alla matcher spelas på gräs eller konstgräs. Vi erbjuder också nattmatcher, där vi spelar under den norrbottniska midnattssolen.

Sedan 2014 delas det Gröna Kortet till spelare/lag/ledare som visar prov på Fair Play. Vi var den första internationella turneringen att införa det Gröna Kortet, och vi är stolta och glada över att det är fler som tar efter.

Årligen är det ca 38 000 personer som besöker Piteå under turneringsdagarna. Det är en höjdpunkt i evenemangsstaden Piteå!